Рокерите

22.03.2014

Всяка година на Първа пролет рокери от цяла България се събират в Пловдив за символичното откриване на сезона. Идват да се видят (и преброят), да си покажат моторите. После с пилотни полицейски коли правят един кръг из града и пак под зоркото око на полицията се отправят към Бачково. Все се каня да отида да видя (и снимам) тези луди глави, които в дните преди събора огласят улиците с мощните си мотори, но в последните години събитието беше в делнични дни. Този път 22 март бе в събота, времето – хубаво и с апарата през рамо се отправих към сборния им пункт. Наближавах ул. Данаил Николаев и отдалече се усещаше миризмата на бензин и гълчавата от поне хиляда мотористи и зяпачи. Време беше за тръгване и моторите вече се подреждаха в тясната улица.

Да ви кажа честно, вървях натам с малко предубеждение – някакви си рокери, притесняващи града с наглото си поведение, създаващи хаос по улиците. Но за половин час, колкото бях там, започнах да усещам тези пораснали момчета, че те си имат едно хоби, което е начин на живот. Аз си имам фотографията, средство за разтоварване и повод да изляза някъде, по улиците или сред природата, те си имат моторите. Както е поредицата по „Discovery“ – „Boys Toys“, т.е. играчки за (пораснали) момчета. Всеки си „чеше крастата“ някъде, разтоварва се от ежедневието. Тази общност създава приятелства, създава стимул за изява. Нека не им се сърдим.

При снимките основно се съсредоточавах върху хората – снимки на мотори има всякакви в нета, аз се интересувах кой ги кара тези мотори. Това бе денят, тяхния ден да бъдат в центъра на вниманието, с моторите, които са стягали цяла зима за пролетния събор. С удоволствие и гордост се носеха по улицата, позирайки на всеки фотограф, накацал по тротоарите.
DSC_7656

Но да караме хронологично. Последни приготовления:
DSC_7599
DSC_7596
DSC_7603

Представителите на BENZIN – Асеновград бяха сред основните участници в шоуто.
DSC_7601

Докато си намеря по-свободно място на тротоара и процесията тръгна. Редуваха се мотоциклети с кош – наистина забравена гледка от 60-те и 70-те години, когато ИЖ с кош беше основно превозно средство. Е, сега в коша е седнал весел „балансьор“ с Каменица в ръка. Но нека шоуто да продължи …
DSC_7609

Някои от мотоциклетите ме накараха да питам вездесъщия „Чичко Гугъл“. Например нищо не ми говореше марката М-72. Оказа се тежък армейски съветски мотор с боксерен двигател, взаимстван от BMW R-71 (модел 1938) произвеждан от 1941 до средата на 50-те години, предшественик на известния през 70-те год. „Урал“. Любопитното е, че през 1957 год руснаците предоставят цялостното си оборудване на Китай, който продължава да го произвежда до наши дни под името „ChiangJang CJ750“. Така че този мотор е най-дълговечния в света, произвеждан от 1938 год. досега под различни имена (по данни на Wikipedia).
DSC_7648

По улицата дефилираха достолепни моторджии с двуколесните си возила:
DSC_7634
DSC_7632
DSC_7631
DSC_7625

От Кърджали бе пристигнал и истински щатски магистрален красавец
DSC_7621

Старата гвардия стискаше здраво кормилото
DSC_7630
DSC_7647

А младата смяна напираше за изява:
DSC_7651
DSC_7636

Не отсъстваха и представители на четириколесните мото-манияци
DSC_7637
DSC_7640

А по улицата не прекъсваше бръмчащия поток
DSC_7643
DSC_7652
DSC_7642
DSC_7641
DSC_7613
DSC_7619

В края на процесията се зададе страхотния звук на няколко шосейни мотора, яхнати с достойнство от мъжаги с почти еднакви кожени дрехи. Аз като човек, който никога не е бил изкушаван от моторите като превозно средство, просто реших че това са прословутите „Харлей Дейвидсън“, но уви – не бях познал. Направих няколко кадъра като минаваха покрай мен, но след това вече пред компютъра се поразръчках и установих (поне за себе си, може и да греша), че това бяха Honda VTX 1800. Шосейни мотоциклети, произвеждани в САЩ от завод на Хонда изключително за американския пазар. И на четирите мотора, отпред на „wind shild-a“ имаше занитена табелка „Route 80“. Предполагам, това означаваше, че с тези мотори е преминато по легендарното шосе 80 от Ню Йорк до Сан Франциско (да не се бърка с Route 66, което се простира от Чикаго до Санта Моника, Калифорния)

Малко хром в едър план:
DSC_7657

И самите мотори с гордите им собственици
DSC_7658

Гледам календара – догодина 22 Март се пада в неделя. Дали да не дойда пак?

Обратно към Улицата

Вашият коментар