Турция, Белек

май 2013

След обикновеното чудене къде да отидем през традиционната вече първомайско-гергьовденска ваканция, този път изборът ни се спря на Турция. Не бяхме почивали там, пътуванията ни в тази посока се изчерпваха с няколко ходения до Истамбул (по работа или на екскурзия). Много от приятелите ни казваха все хубави неща за комшиите и решихме да се уверим сами в турското гостоприемство.

Първи май, Терминал 1, София. Качваме се на чартъра, който ще ни отведе в Анталия. За наша изненада (не знам защо, но в първия момент се учудвам) самолетът е турски. Логично погледнато, туризмът е такава промишленост в южната ни съседка, че те сами организират чартърите за да доведат колкото си може повече туристи. Нищо, че пилотът се оказа немец, който си вади хляба в частна турска компания. На връщане пък пилотът бе руснак. Но както се казва – имат си парички, плащат на персонал от цял свят.
При снижаването към Анталия под нас на километри се простираха оранжерии. Здраво работят хората и не случайно пазарите ни са заринати с турски зеленчуци. Каква бе изненадата ми, когато впоследствие в разговор с местния ни гид (български турчин) се оказа, че с настъпването на лятото и жеги над 40 оС, тази оранжерии се охлаждат с климатични инсталации за да се извади поне още една реколта до есента.

На паспортния контрол видях леко объркване на граничния полицай. Всички пред мен минаха безпроблемно, но при вида на паспорта ми с индийска виза и печати за влизане и излизане от преди 20-на дни настана суматоха. Кратка консултация (нещо си бъбриха на турски в слушалките), дойдоха още двама полицаи – гледаха ми паспорта, гледаха и мен, мушнаха го някъде отдолу – предполагам го сканираха бързичко и с усмивка ми посочиха, че мога да продължа.

Организацията по посрещането бе перфектна – на паркинга чакаха 10-на автобуса, които ни натовариха според направленията на записаните хотели. Ние сме към IC Santai, Белек.

При настаняването се оказва, че нашата стая е западна, на първия етаж, гледа към покрива на ресторанта и към съседния хотел. Е, не сме били път до тук да гледам комина на барбекюто. Взимам паспортите, мушвам 10 TL вътре и слизам на рецепцията. С най-добрия си английски обяснявам на момичето, че пребивавайки 5 дни в тази стая на иначе прекрасния им хотел, няма да си тръгна с чудесните впечатления, за които съм се настроил. Момичето взе паспортите, почовърка малко в компютъра и ми каза, че в момента може да ни настани в единствената свободна стая на 7-мия етаж, която била като мансарда – с наклонени тавани. Нищо – нека да я видим. Качваме се горе и се разкрива панорама като от рекламна брошура – морето, парка, басейните са пред нас. Десетте лири си свършиха явно работата – стаята е чудесна.

Докато жена ми подрежда багажа, аз вече съм на терасата с апарата.
DSC_5116
DSC_5118
DSC_5119

От нашия ред стаи се виждат само островърхите покривчета над балконските врати. Гълчавата на басейна и барчетата е някъде много надолу – тишина и спокойствие.
DSC_5161

Малко почивка и хайде към басейна. След това – да пообиколим наоколо. Паркът на хотела е обширен и перфектно поддържан.
DSC_5121
DSC_5135
DSC_5137
DSC_5158

Плажът – широк и обширен се простира от Анталия до Аланя, поне 100 км безкраен пясък.
DSC_5156
DSC_5150
DSC_5144
DSC_5153
DSC_5142

На следващата сутрин излязох преди закуска да се разходя покрай морето и около хотела. Всичко блестеше от чистота. Алеите бяха изметени, цветята и тревата поляти. По нищо не личеше, че покрай басейна, барчетата и естрадата до полунощ са се вихрили танци, изпити са литри алкохол, изядени са килограми ядки и мезета.
DSC_5167
DSC_5170

В далечината се белееха планините над Анталия.
DSC_5172
DSC_5180
DSC_5183
DSC_5188
DSC_5204

Водата в морето в началото на май не е от най-топлата (поне такава в каквато бихме влезли да се къпем), но слънцето напичаше здраво. От първия ред шезлонги до водата е оставена около 50 м празна ивица. В началото се учудих защо не са разположили сенниците и шезлонгите по-близо, но табелите указваха защо. Цялата тази брегова ивица е защитена територия, в която морските костенурки излизат и снасят в пясъка яйцата си. Местенето на шезлонги близо до прибоя е забранено (не че не видях и такива случаи), тъй като може да попаднеш на заровени в пясъка яйца и да ги счупиш.
DSC_5179
DSC_5414

Както бях забелязал и другаде – българи и руснаци обикновено се разполат на пясъка, а северняците – покрай басейна. Там цял ден вреше и кипеше и неуморните аниматори устройваха всякакви състезания. В тях участваха предимно децата, а татковците (немци, норвежци, англичани) наблягаха на безкрайното количество бира и твърд алкохол от близкото барче. Все пак бяхме в Турция (една за мен светска държава, но за жалост с все по-голямо влияние на фундаменталистите) и в басейна можеха да се видят и такива сцени:
DSC_5429

На островчето в средата на басейна едно скандинавско момиченце в позата на „малката русалка“ видимо се отегчаваше.
DSC_5431

Приятно впечатление ми направи работата на фото-екипа на хотела. Непрекъснато сред хората сновяха 4 – 5 души с тениски „Photo Team“. Като уловят погледа на някой те се приближават, снимат няколко кадъра и си отиват. Никой не казва „дай сега тука 5 лв, щото виж какво хубаво кадро ще ти изкарам“. Във фоайето на хотела екипът си имаше един ъгъл, където всеки сниман можеше да си прегледа кадрите на монитор. И ако му хареса нещо си го поръчва да му го принтират. Тогава се плаща – при краен резултат и доволен клиент.

Тъй като бяхме дошли тук да си починем, основно прекарвахме времето на плажа или покрай басейна. Един следобед се организирахме с другите българи от групата и отскочихме с микробусче да разгледаме Анталия.

Обратно към Пътувания

Вашият коментар