Индия, част 2

Привечер след работа се отправихме към центъра на Мирут. Очаквахме, че както във всеки европейски град ще има някаква градация на обстановка, архитектура, оформление, които да говорят, че навлизаме в „сити-то“ на един 3,5 милионен град. Нищо не се променяше покрай нас – същите прашни улици без тротоари, сергиите покрай пътя, само движението ставаше все по-натоварено. Наближавайки (по-точно пробивайки си път) към центъра на града желанието ни за продължителна разходка намаляваше. Шофьорът бе инструктиран да ни остави и да ни прибере след 2,5 – 3 часа. Успяхме основно с жестове и пръсти да му обясним, че искаме да ни вземе след 1 час. Той разбра и се усмихна, както могат да се усмихват само индийците „Yes, sir“. И той бе доволен, че ще се прибере по-рано в къщи.

В поредното задръстване шофьорът отби малко вляво и ни посочи че центърът е напред, а той след един час, както се бяхме разбрали, ще дойде да ни вземе от същото място.

Слязохме с колегата, щракнах две три снимки наоколо – ако нещо се объркаме да си намерим мястото на срещата, и  тръгнахме по улиците.

Явно улучихме „час пик“ и лудницата от клаксони бе неописуема. Оказахме се близо до едно кръстовище, нещо като петте кьошета (може да бяха и повече) като всеки напираше да мине, а един безпомощен регулировчик стоеше в средата.

DSC_4939

Кравата си го обикаляше отвсякъде, но и двамата не си обръщаха внимание един на друг.
DSC_4937

Кравите и биволите са навсякъде и са пълноправни „участници“ в движението.
DSC_5009

От едната улица идват крави, а от другата настъпва хаоса.
DSC_4951

А всеки се мъчи да се придвижи както може.
DSC_4790

Тротоарите (ако има такива) или са заети от сергии, или от излегнали се крави.
DSC_4949

Успяхме да пресечем кръстовището (май това се води за центъра на града) и навлязохме в малки търговски улички, които бяха пълни с какви ли не образи.

Следобеден шопинг
DSC_4965

В очакване на клиенти
DSC_4963

Следобедно безвремие
DSC_4958

Две красавици
DSC_4956

А един готин чичко напушено се усмихваше, друг пък си свиреше на дудуче
DSC_5005 WP 2   DSC_4962 WP

Наближаваше вечеря и пържолниците по улицата работех на макс. Улисан в това, което става на улицата, не бях погледнал нагоре – а там бе паяжина от всякакви жици.
DSC_5012 WP   DSC_4966 WP

Които се крепяха на бамбукови пръчки за да не се заплетат една в друга
DSC_4801

В едно ресторантче направо на тротоара таксиджийте трескаво набиват (с ръце) да се подкрепят за следващия курс
DSC_4997

И после пак на колелото
DSC_4954

Започна да се смрачава и бе време да се отправяме към хотела. Последна снимка от центъра на Мирут и хайде към хотела, че колата ни чака.
DSC_4849

А хотелът си бе един малък оазис на удобната ни цивилизация, където си има човек за всичко – един ти отваря вратата, друг асансьора, трети ти налива биричката в ресторанта.
DSC_4768
DSC_4972

В ресторанта – тихо и спокойно в сравнение с лудницата навън. В менюто различните ястия бяха маркирани до името си (което не ни говореше нищо) с по една чушка в различен цвят. Червената чушка означаваше „very hot“, т.е. много люто ястие, зелената – „not very hot“, т.е. става за ядене, но все пак внимавайте, а чушката само в контур означаваше, че това ястие не е въобще люто. Все пак от уважение към домакините избирахме поне зелената чушка, а червената не посмяхме да поръчаме.
DSC_4803

На закуска
DSC_4805

Къде ще бъдем на следващата сутрин – ще видим в Индия,част 3

Обратно към Пътувания

2 коментара за “Индия, част 2

  1. Много увлекателен пътепис! Последователен, с достатъчно детайли, без да е скучен,
    с щипка лична емоция – точно колкото е необходимо да ти стане приятно, че си видял времето и мястото през очите на автора! Бравос… давай в все така, авторе! Искаме ОЩЕ…

Вашият коментар