Сливодолското падало

29.06.2014

След няколко дъждовни уикенда най-после времето обещава да е по-стабилно. И какво друго да прави човек след толкова изсипал се дъжд, освен да нарами фотоапарата и статива и да отиде да поснима някой и друг водопад. Поне сега в Родопите вода има колкото искаш и решихме да отидем отново до Сливодолското падало. Изходна точка за прехода – третия тунел по пътя Асеновград – Смолян. Срещу рибарника има малка отбивка, където може да се остави колата и хайде нагоре. Според маркировката – 1,30 часа до водопада, но със спиранията за снимки и почивки нашата малка компания взе разстоянието за около 2 часа.

Пътеката навлиза в резервата Червената стена и се вие покрай река Сливов Дол. Маршрутът е много приятен – през цялото време се върви в сянката на прекрасна букова гора. На по-стръмните места са изградени стълбички и перила, на няколко пъти пътеката пресича реката по дървени мостчета. Наближаваме първото и няма как да не се снимаме на него. Разпъвам статива, нареждаме се на мостчето и щрак 🙂

DSC_8598

Хайде още една само с Юлито

DSC_8600

Зеленината на буковата гора прелива от всякъде. Реката се спуска по склона в безкрайни бързеи

DSC_8665_1

Нагоре по пътеката Еми и Таньо

DSC_8603_1

За момент рекичката се успокоява в широки вирове и не мога да се въздържа да извадя отново апарата

DSC_8605_1

Наближаваме първия по-голям водопад. За него трябва да се отделим малко вляво от основната пътека

DSC_8612

Придържайки се за клони и подпирайки се на щеката успявам да сляза до основата на водопада. Със статива в една ръка, щеката в другата и апарата на врата това не е от най-лесните начинания, но успявам да се смъкна невредим до долу.

DSC_8606_1

DSC_8607

 

Връщайки се нагоре, пред погледа ми попада един истински горски „октопод“. Величествена бука е разпростряла корените си по целия склон за да устои на ветровете и бурите.

DSC_8616_1

Останалата част от компанията ме чака горе на пътеката. Айде да се щракнем и тук.

DSC_8617

Тъкмо се готвех да разпъна пак статива, за да се снимаме всички и по пътечката се зададе следващата група туристи. Една жена ми предложи да ни снима. Обясних и кое как се действа по апарата и снимката бе готова. Е, ние сме в центъра на кадъра, водопада е някъде скрит някъде зад нас, но какво да се прави – като имам претенции да си бях разпънал статива.

DSC_8620

Поемаме пак нагоре покрай рекичката.

DSC_8622

Оттук натакък започваме да се изкачваме стръмно по левия бряг на рекичката. Наближаваме основния водопад. От водните пръски във въздуха пътеката е хлъзгава. По скалата вдясно от нас е опънато стоманено въже, по което може да се придържаш. Изведнъж се озоваваме на малка площадка, а по отсрещния склон се спускат буйните води на Сливодолското падало. Със своите 49 м височина, този водопад е един от най-високите в Родопите.

DSC_8628

DSC_8657

Кратка почивка сред прохладните пръски от водопада и хайде още малко нагоре. Следващата цел е малка полянка над водопада, където да починем и да си хапнем сандвичите. С облекчение оставям раницата и статива на земята и впервам поглед нагоре – буки като вретена се извисяват към слънцето.

DSC_8648_1

На стотина метра по-нататък се вижда скала, обрасла със сочен зелен мъх, по която реката се стича в безброй водопадчета.

DSC_8633

DSC_8636

DSC_5601

DSC_5610

При първото ни идване миналата година бях стигнал само до тук – нататък ми се виждаше непроходимо. И наистина се оказа, че пътеката не е през тези скали, а трябва да се върнеш вляво и назад и по другия бряг на реката да преодолееш този праг. Събираме пак раничките и по импровизирано мостче от паднали дървета и клони тръгваме да се изкачваме по другия бряг. Пътеката се оказа доста стръмна и кална, като на места трябваше да се промъкваме под паднали дървета, лазейки по наклона нагоре. Някъде тук Юлито се отказа, седна на един полегнал клон и каза, че ще се присъедини към нас на връщане.

DSC_8641

Но нагоре си заслужаваше изкачването. Реката се спускаше буйно по варовиковите скали през зеленината на гората.

DSC_8640

Под огромна скала извираше поточе, което се влива в основната рекичка. На скалата са поставени кръст и икони и това изворче се бе превърнало в малък параклис.

DSC_8646_1

DSC_8647

По дясната пътека се озовахме в подножието на друга каскада от водопадчета.
DSC_8644_1
Дали има още нагоре, не знам. Може би трябва да се заобиколи скалата от ляво (покрай изворчето) и да се продължи към горната част на водопада, откъдето да се види дали наистина това е каскада, или само едно водопадче. Но нека оставим нещо неизвестно и за следващия път. Време е да се връщаме обратно.
Едно горско „същество“ си подава муцунката между клоните и ни следи с интерес 🙂

DSC_8662

Както обикновено, когато сме на излет някъде в тази част на Родопите, преди да тръгнем към Пловдив се отбиваме в рибарника до тунела. Няколко пастървички, расли в кристалните води на реката Сливов Дол, покрай която прекарахме цял ден, се мятат в торбичката.

Вечерята е ясна – пастърва на плоча.
Хайде газ към Пловдив!

Обратно към Излети

 

Вашият коментар