Фотински водопади

Някъде през лятото, сърфирайки из нета попаднах на банер, който ме приканваше да си купя книгата „Фото пътеводител на българските водопади“. Е какво пък – чухнах върху него, поръчах си я онлайн и след два дни в ръцете ми бе едно чудесно издание, пълно със снимки и най-вече полезна информация за водопадите в България. Аз съм от хората, дето обичат да си скитат по планините с фотоапарат в ръка (на рамо, на врат, в раницата и т.н. в зависимост от ситуацията). И тази книга ми даде един нов стимул да отида някъде на по-различно място от местата, на които обикновено търся освобождаване от ежедневните грижи. През същото това лято 2013-то най-после си взех стабилен статив (досега карах с едно стативче с вързани крака от Технополис) и без да правя реклама на Динафос стативът, който взех от там Cullmann Magnesit 528, се оказа наистина железен за планински терен. С независимо разгъващите се крака, стабилност и удобство е незаменим (поне за мен, сигурно има и много други по-добри) за експонации от 20 – 30 сек. В съчетание с филтрите HOYA (ND64, Gradient и CPL) вече можех да се замисля да направя нещо „по-така“ на тема планински реки и водопади. А теглото на статива от 2,5 кг, в добавка към раницата с Nikon-а и няколкото обектива в нея само ми напомняха за Сизиф, тикащ камъка към върха на планината. Но за разлика от него всичко това е за кеф, а „кефът цена няма“ както е обичайната приказка между фотоманияците.

След доста канене и планиране за дата и компания, останах сам в начинанието си да използвам един от последните хубави есенни дни и да отида някъде, където досега не съм ходил – Фотинските водопади, до едноименното село в Родопите.

Събота е, 9.11.2013, навил съм си часовника за 7 часа. Времето обещава да е чудесно, правя си сандвичите, преглеждам за последно раницата с техниката (най-вече батерии, филтри, кърпички, Lenspen-а) и паля Пежото към поредното планинско приживяване. А то горкото, къде ли не съм го качвал, свикнало е. Маршрута е ясен – Пловдив, Пещера и преди Батак вляво към Нова Махала и Фотиново. Разстояние – 75 км, време – около 1,5 часа.

След много приятно карене по родопските пътища – асфалт до горе и страхотни гледки след Нова Махала, навлизам във Фотиново. Родопско селце, сгушено в припеклива долинка, която гледа на изток към долината на р. Въча. Първи впечатления – селото живее, хора по улиците, от дървообработващата фабрика, покрай която минавам се чува пронизителен писък на циркуляр. Всички улици в селото са павирани – не е някакъв закърпен асфалт, а чудесно подредени малки павета покриват всичко. След двукратно питане за посоката към водопадите се паркирам до една грохнала ИФА в долния край на селото, нарамвам раницата, статива и фоточантата и поех надолу. Не знам защо, но си мислех, че когато човек търси водопади, каньони, хубави гледки на планински рекички, трябва да ходи нагоре. А тук се оказа, че водопадите на Фотинската река са под селото и трябва да тръгна по течението на реката.

Очаквано време за достигане на водопадите – около час. Поемам с бодра крачка по широк, равен черен път, който ме води през долината. Обръщам се и зад мен е огряното от предобедното слънце Фотиново.
DSC_6681

Надолу по долината се редуват ливади и горички.
DSC_6684
DSC_6685

Постепенно навлизам в букова гора, окапалите червени листа са постлали пътя и той се е превърнал в истински пъстроцветен килим (колкото и банално да е това сравнение), реката шумоли вдясно от мен и ме приканва да слеза долу до нея и да щракна някой кадър на забързаните водоскоци през камъни и прагове. Все пак целта ми са водопадите и продължавам напред – реката ще я оставя за връщането.
DSC_6695
DSC_6768
DSC_6696

На няколко места са построени беседки за почивка. Инициативни хора са облагородили местността. Пътеката от селото до водопадите е чудесно маркирана, то няма и как да се объркаш в долината, освен при самите водопади, които остават вляво от пътя и табелите са необходими за да не ги пропуснеш.

DSC_6704

След около 40 мин. нормално ходене стигнах до последната беседка, която е пред водопадите. Там трябва да се отделиш от основния път и да следваш табелите за трите водопада. Реших да карам подред – поех по лявата табелка „Първи водопад“. Стръмното слизане е улеснено от направените перила и стъпала. Наистина „хвала“ на хората, които са положили доста усилия да помогнат на туристите да се докоснат до тези красоти.
DSC_6707
DSC_6708
DSC_6725

Пътечката към първия водопад е доста стръмна и няма да е много приятно слизането в есенната шума без перила и стъпала. С раницата на гърба, статива под мишница и апарата на врата се добрах до площадка с размер около метър на метър. Разположих се на нея в подготовка на първите снимки от водопада. Една скала скриваше малко падащата струя, но след това щях да търся други гледни точки.
DSC_6711

На тази тясна площадка, надвесена над скалите не ми беше много комфортно. Раницата и фоточантата бяха на земята, подпряни на единственото дърво наоколо и някое неволно бутване можеше да ги изпрати по течението на реката, която бучеше на 7 – 8 м под мен. Събрах си техниката и продължих надолу. Там, макар и върху мокрите камъни под водопада бе далеч по-спокойно и просторно.
DSC_6717
DSC_6714

Както обикновено при снимане на водопад, проблемът възниква при влизане на горната част на водопада в кадър. Динамиката е огромна и матрицата, която е много по-несъвършенна от човешкото око „се предава“. Тук на помощ идва градиентния филтър, успял да намали малко динамиката в кадъра, така че да не „изгори“ небето.
DSC_6722

Но да не се мотам повече – чакаха ме още два водопада от каскадата Фотински водопади. Поемам нагоре към беседката, където пътя се разклоняваше.
И отново надолу, този път вдясно от беседката и пътеката слиза на няколко серпантини през чудесна букова гора. На две места по стръмнината грижливи ръце бяха сковали пейки за почивка, които щях да оценя при обратния ми път нагоре.
DSC_6727
DSC_6729

Слизайки все по-надолу стигам отново до Фотинската река, минавам на другия бряг по импровизирано мостче от дървени трупи с перила и поемам нагоре по течението към другите два водопада.
DSC_6762
DSC_6758

Скоро шумът от падаща вода се усилва и след поредния завой на пътечката се озовавам пред двата каскадно свързани водопада.
DSC_6737
DSC_6741

DSC_6745

Пътечката продължава още малко нагоре и с помощта на стълби и перила излизам на нивото на втория (броейки по течението) водопад.
DSC_6752

Около този водопад е най-просторно и позволява снимане от различни гледни точки.
DSC_6747

DSC_6754

Време е за връщане назад. Следва доста уморително изкачване обратно до беседката.  Почивка за половин час, малко приказки с ловджии, които цял ден огласяха планината с далечни изстрели, и хайде нагоре към селото. По пътя трябваше да отделя и време за реката, както си бях решил на идване. След бързото препускане през камъните водата се успокоява в просторни вирове, в които се въртят есенните листа.
DSC_6756

След това отново се устремява надолу
DSC_6776

Макар и пътя да не е непроходим за лек автомобил, основно по него срещах мотори и АТВ-та.
DSC_6770

Постепенно набирах отново височина към селото и излизайки от каньона на Фотинската река, пред мен в цялото великолепие на залязващото слънце се простираше есенната Родопа планина.
DSC_6785
DSC_6789
DSC_6792
DSC_6797

Вече навлизах в селото. Слънцето бе паднало ниско зад хребета когато видях едно мостче над реката, изпитало на гърба си товарите на времето, правейки си компания с изсъхнали магарешки тръни.
DSC_6805

И така, използвах един от последните слънчеви есенни дни да посетя място, където не бях ходил досега.
Малко уморен, но доволен сядам в колата и обратно към Пловдив.

Обратно към Излети

9 коментара за “Фотински водопади

  1. Браво, Цецо! Добре подготвен материално почти винаги значи постигане на добър резултат! Честните „Канонисти“ не могат да не признаят прекрасните фотопопадения, дори когато са направени с Никон… А жена ми ти е просто обидена, че не си споделил за този самотен набег в „нашия“ регион. Две е повече от едно… Но нищо – що е време, все е пред нас! Желая ти още много удачни пътувания и убедителни кадри! В България има много хляб…

  2. Поздравявам Ви за невероятните снимки и чудесния разказ! Бях на Фотинските водопади на 29 септември и на 13 октомври т.г. с две различни групи. Всички останаха очаровани от видяното и преживяното. Тук ми липсваше само панорамна снимка от върха на третата пътека 🙂 Благодаря Ви!

    • Благодаря ва Вас и всички останали за чудесните коментари!
      Не съм очаквал толкова отзиви за скромното ми начинание да описвам маршрутите, по които съм бродил из прекрасните ни планини.
      Относно липсата на панорамна снимка от наблюдателната площадка – много късно стигнах до нея, минаваше 3 следобед и ниското есенно слънце бе право срещу мен, а водопадите в дълбока сянка. Следващия път ще си планирам по-добре времето.
      Поздрави 🙂

  3. чудесни снимки,чудесна приказка,ходила съм там преди около 5 години,но нямаше беседки,нямаше пейки,стълбички и т.н. Имаше само един път до теси двата водопада и както ходиш и чуваш шума и очакваш да видиш водаопадите изведнъж пред теб се открива гледка невиждана и неописуема и се чудиш дали си в рая или в някоя приказка.:)

  4. Приказно е !!!!! И всичката тази красота се намира в България!!!!!!!!

Вашият коментар