Индия, част 4

Дойде и последния ден от пребиваването ни в Индия. Предишния следобед се разделихме с момчетата, с които бяхме почти непрекъснато през изминалата седмица. Много амбицирани млади хора, виждащи в новото производство перспектива да се измъкнат от гетото и да си осигурят прилично бъдеще. Те бяха първите във фирмата, които бяха обучени на новите начини за прецизно леене и оттук нататък пътят им бе само нагоре. На раздяла се снимахме с отливката, която направиха сами.

Раджив (шефът на производството, който видяхте и в предната част) бе доволен, машините работеха, момчетата се справиха.
DSC_4773

И така, първи свободен ден до обяд, когато щяхме да се видим за последно с шефовете на фирмата и след това – към Делхи, самолета и към дома. Закуска, събиране набързо на багажа и айде навън. А от сутринта си бе жегичка – гонеше 35 оС. Когато ни возеха из града бяхме забелязали едно хубаво кварталче до хотела и обиколката ни започна оттам. Все пак в този град има достатъчно на брой богати хора. Те си живеят в собствен свят, заграден от тълпите, осигурен от портиери, шофьори, гувернантки. Там обикновеният индиец не влиза, там е тихо, чисто и приветливо.
DSC_4815
DSC_4823
DSC_4822
DSC_4826

Една пряка по-надолу бе „улицата“. С клаксоните, сергиите, забързаните хора.
DSC_4794

Децата – спретнати с униформи отиваха на училище, кой с маршрутката, кой на колело.

DSC_4660

А при наличието на толкова много колелета по улиците разбира се и ремонтите се правеха на място – велоработилници имаше на всеки ъгъл.
DSC_5018 WP   DSC_5013 WP

Улицата е пълна с живот – всичко става там. Всеки работи нещо, всеки е ангажиран. Но това, което ме впечатли най-много е широката усмивка, с която посрещат всяко внимание, адресирано към тях. Кварталния гладач с ютия на дървени въглища събираше дрехи от къщите и ги гладеше в сянката на едно дърво. Здравеняци бараби бъркаха бетон. В момента, в който видяха вдигнатия към тях апарат зарязаха лопатите, прегърнаха се и се подредиха за снимка.
DSC_4993 WP   DSC_5024 WP

Едно момченце продаваше с родителите си животни на улицата. Като ме видя, започна да ръкомаха към мен, прегърна две от яренцата си и зачака да го снимам.
DSC_5025

Шивачът бе там, където минават хората – на тротоара, бръснарят – също.
DSC_4798
DSC_5026

Поправките на чанти пак са там
DSC_4952

По-надолу по улицата пейзажът малко се промени. Навлязохме в нещо като гето. То според нашите представи цялата досегашна улица си бе едно гето, но това бе „гетото на гетото“. Хората живееха под бризенти, опънати на колове. Една кушетка, оджак в средата и това изчерпваше цялата мебелировка. Беше предиобед, „чепатито“ (индийския хляб) бе изпечен и е време за закуска.
DSC_5003

Ох, че вкусно – чак да си оближеш пръстите
DSC_5004

А батковците вече въртяха чуковете. Направо на улицата с помощта на едно огнище с въглища се коват и продават разни сечива – брадвички, сатъри и др.
DSC_4999   DSC_5001 WP

Тук имаш право на най-много един кадър преди да си забелязан. В момента, в който видят апарата и грейват в страхотна усмивка.

Времето напредваше, ставаше все по-горещо и някои вече започнаха да търсят сянката
DSC_5032

Бяхме се отдалечили доста от хотела и трябваше да тръгваме обратно. Индия се лееше по улиците шарена, непредвидима, забързана или ленива. Пътуващ проповедник огласяше с високоговорителите си квартала …
DSC_4785

… момичета бяха тръгнали на разходка,
DSC_5011

а други се бореха за насъщния в адската жега с поне 200 кг желязо върху колелото
DSC_5031

Това бе Моята Индия.

Шест дни в един 3,5 милионен град, далеч от туристическите дестинации, в който май не бяха виждали бели хора откакто англичаните са се оттеглили.

Индия на контрастите, на много бедните и на много богатите.

Индия на щастливите хора.

С нашите изкривени меркантилни „цивилизовани“ европейски представи не можем да си обясним защо тези хора са щастливи, защо се усмихват, защо са доволни от живота.

Изводът може би е, че ние трябва да се замислим какво бъркаме,  защо сме все намусени, защо все някой ни е виновен, защо не се усмихваме.

Довиждане Индия!

Дали ще се срещнем пак, не знам, едва ли . . .

 

Обратно към Пътувания

2 коментара за “Индия, част 4

  1. Благодаря Ви! Прекрасно написано, без да съм бил там ме накарахте да се влюбя в тази страна и хората и. Именно защото въпреки огромната мизерия не губят кураж и се борят за животът и бъдещето си. Заради доброжелателността и способността им да се усмихват. Нещо което ние като че ли вече сме загубили макар че сме в много по-добри условия.

  2. Pozdravlenya Tsetso!!!!Chudesno si otrazil vpechatlenyata i prejivyanoto v Indya!!!Vseki,koito vidi tezi kadri i prochete kratkiya komentar na vsyaka poza,ne moje da ne se razvalnuva ot dobrotata na horata,koito ste sreshtnali i toplite im i sardechni usmivki .

Вашият коментар