Гърция, о-в Родос, част 1

май 2014

След като миналата година си прекарахме много добре първомайско – гергьовденските празници в Анталия, решихме и тази година да не се заседяваме в къщи. Разгледахме офертите в интернет и след кратко семейно съвещание решихме – нека да е о-в Родос.

И така, пак е 1-ви Май, но този път самолетът не излита от Терминал 1 на летище София, а от противоположната страна на България – от Бургас. Чартърът е рано сутрин и решаваме да тръгнем малко след полунощ от Пловдив, вместо да търсим хотел в Бургас и пак да ставаме в тъмни зори. Нали вече си имаме магистрала за морето – давай газ за Бургас. Както обикновено при по-дълъг път си оставям доста аванс във времето и този път тактиката ми бе успешна. След безпроблемно пътуване по празната магистрала и спиране за кафе на единствената (поне до тогава по новата отсечка) бензиностанция някъде след Ямбол, попаднахме в непрогледна мъгла. Карам с 40 – 50 и само си гледам в огледалото да не ме връхлети някой отзад. Минавам Бургас като през призрачен град и успявам да улуча отбивката за летището при Сарафово. Все пак много пъти съм минавал по този път и добрата ми ориентация не ме подведе. Стигам до паркинга, взимам си талонче, бариерата се вдига и влизам навътре. Ами сега накъде? Мъглата става все по-гъста. Виждам няколко паркирали коли, спирам, слизам и излизам на разузнаване. От мъглата изплуваха силуетите на момче и момиче. Те също търсеха къде е сградата на терминала. В 4,30 часа през нощта, в непрогледна мъгла, на непознато място сякаш си на друга планета. Е, намерихме я най-после – тя била точно отсреща, но единственото, което се виждаше в нощната тъмнина бяха лампите, висящи на пилони някъде високо над паркинга.

Явно хората, които са правили графика на полета познават особеностите на бургаското летище – качваме се в самолета,  в 6.50 мъглата се вдига и някъде към 7 (както си бе по планирано) отлитаме.

На летището в Родос – обичайното разпределение по автобусите в зависимост от записания хотел. Ние сме към Сентидо Иксиан Гранд.
DSC_8389

Оставяме багажа на рецепцията и докато групичката от 4 – 5 семейства ни разпределят по стаите правим кратка обиколка навън.
DSC_8339
DSC_8357
DSC_8330
DSC_8353
DSC_8341

Настаняваме се (както си беше по офертата стаята е „garden view“, тези със „sea view“ са малко по-скъпички). Но от терасата се открива приятна гледка към вътрешния двор и тези стаи са доста по-тихи, отколкото ресторанта, барчетата и басейна да са ти под краката. Е, морето ще си го гледаме като излезем да се разхождаме.
DSC_8324

След безсънната нощ се полагаше малко дрямка и докато станем слънцето вече залязваше.
DSC_7805
DSC_7808

Както предварително си бяхме решили, не се записахме на организираните от групата екскурзии, а предпочетохме да се разхождаме сами. То май въобще никой не се записа, така че тези екскурзии просто не се осъществиха. Все пак при положение, че хотелът ни се намираше на 8 км от центъра на гр. Родос, а и островът е с дължина 70 км, предпочетохме да сме независими – с такси и рент-а-кар.
На следващата сутрин застанахме на спирката близо до хотела и зачакахме автобуса към града. След 10-на минути ми писна и махнах на преминаващото такси. Все пак времето на острова си е по-добре да го прекараш в движение, а не в чакане на автобуси. Тук такситата не признават таксиметров апарат, а се плаща според дестинацията. От хотела до центъра на Родос тарифата бе 10 Евро. Ако искаш се качваш, ако не – чакаш автобуса, който по разписание трябва да минава през 30-40 минути. На връщане се уверих в твърдата разценка, която е обявена на голяма табела на таксиметровата стоянка. Бяха написани сумите до всеки хотел в околността и до всяко селце и градче на острова. Наистина до нашия хотел тарифата бе 10 Евро. Значи уж сме всички в Европа, а за гърците може така, а пък при нас такситата ги гонят за невключен апарат. Там таксиметрови апарати въобще не видях.
По пътя до центъра на града си говорехме с момчето, че сме за първи път в Родос и го питах с какво да почнем разглеждането. Той посегна към джоба на вратата, където бяха надиплени едно тесте карти на Родос и на всеки светофар, на който спирахме изваждаше картата и драскаше върху нея забележителностите, които трябваше да видим. На слизане го попитах колко му дължим за картата – о, тя е безплатна, бе отговорът му. Тези карти наистина ги раздават навсякъде – в хотела, ресторанти, рент-а-кар офисите. Напечатали са ги хората, спонсорите са си отбелязали техните хотели или таверни на картата, а на обратната страна са рекламните карета. Всичко е ориентирано към туриста – как по-лесно да го накараш да си остави парите на острова.

Таксито ни остави на входа на стария град. Първата ни цел – Губернаторския дворец. Изкачвайки се към върха на хълма, започнах да съжалявам, че тръгнах с маратонки. Улиците са застлани с нещо като паваж, но от дребни морски обли камъчета, поставени плътно едно до друго вертикално. Много здрава настилка, но определено иска обувки с по-твърди подметки.
DSC_7844
DSC_7855
DSC_7856

След дългото изкачване на „Рицарската улица“ се озоваваме пред вратите на двореца. Той изумява с импозантността си и перфектното си състояние. След като попрочетохме някоя и друга листовка, която ни дадоха с входните билети, разбрах защо е в такова състояние. Оригиналният Губернаторски дворец, строен от рицарите на св. Джон през 14-ти век, е разрушен напълно при експлозия през 1856 год, когато барутния погреб в подземията на двореца се е взривил. В този си вид дворецът е реконструиран от италианците през 1940 год, базирайки се на стари рисунки. Защо от италианците ли? Ами Родос през историята си е минавал през различни владичества – турско до първата световна война, след това италианско до втората световна война. Италия като победена през войната страна губи острова и Великите сили решават да го дадат на Гърция.

Но да влезем в двореца.
DSC_7908
DSC_7865
DSC_7906

Просторно еднораменно стълбище води към основния, втори етаж на двореца. Може би смисълът на това дълго стълбище е да усетиш могъществото на владетеля. Представям си как се изкачваш нагоре, а в дъното стои Губернатора и те гледа какъв си дребен и безпомощен пред величието на властта.
DSC_7872
DSC_7905

Целият втори етаж е от свързани една с друга зали с перфектни мозаечни подове, строги колони, огромни камини.
DSC_7878
DSC_7886

В една от залите е и копие на статуята „Лаокоон и синовете му“. Оригиналът се намира във Ватикана, а за авторите се предполага, че са трима древни майстори от о-в Родос. Затова гидовете с гордост спират пред нея и обясняват историята и.
DSC_7882
DSC_7883_1

Излизаме навън и попадаме в типичното ежедневие на един град, който живее основно от туризма.
DSC_7926
DSC_7988
DSC_8008
DSC_8004
DSC_8020

Невъзмутимо един местен достолепен чичко си четеше книжката в сянката на близката градинка.
DSC_7924

Силуетите на православната църква и джамията са един до друг в този град, сменявал в историята си много пъти владетелите.
DSC_7929

В двора на джамията майсторска ръка е наредила бели и черни камъчета.
DSC_7950

Целият стар град е вместен в средновековната крепост с двуредови яки стени, разделени от дълбок ров. Исках да обиколя колкото си може повече от това уникално място. Разбрахме се с жена ми – среща пред шадравана в центъра след три часа и отпраших по малките вътрешни улички на крепостта.
Непревземаемият ров, разположен в двойната крепостна стена.
DSC_8260
Една от петте порти, водещи към вътрешната крепост
DSC_8258

Отдалечавайки се от основните туристически улички на Родос, попаднах в лабиринт от малки каменни улички и къщи, в които имаше живот, миришеше на готвено, жените си говореха със съседките през прозорците. Направи ми впечатление арките, които свързват срещуположните къщи в тесните улички – предполагам това е свързано с честите земетресения, които разклащат Додеканезките острови, най-големият от които е Родос.
DSC_7976
DSC_7977

Кафене с една масичка – такива може да видиш в тесните улички.
DSC_7982

Основният (и общо взето единствено възможен) транспорт са малките скутерчета.
DSC_7952
DSC_8270
DSC_8266
DSC_8265

Постепенно слизах надолу към брега и през един от входовете на крепостта се виждаше пристанището.
DSC_8285

На един от кейовете бе пристигнал експреса от Мармарис.
DSC_8293

По протежение на пешеходната ивица покрай морето са наредени красиви бронзови пластики
DSC_8288

Характерен силует на пристанището в Родос са вятърните мелници, разположени на вълнолома.
DSC_8035
DSC_8308
DSC_8039

Обикаляйки залива, в който са разположени пътническото и яхтеното пристанища, се приближавах към мястото, където според преданията се е издигал Родоския колос. Огромна статуя, стъпила на двата бряга над входа на пристанището. Сега предполагаемото му място е заето от статуи на елен и кошута, пазещи входа на залива.
DSC_8311
DSC_8313
DSC_8225

Все пак историята на Родос не започва с рицарите, турското или италианското владичество. Много векове преди това тук са били древните гърци. И те са оставили своя отпечатък на това благословено от бога островче. На най високата точка над сегашния град Родос се е извисявал храма на Аполон, от който са останали само основни зидове и няколко колони, вероятно сглобени от останките на древния храм.
DSC_8239
DSC_8242

Напълно реставриран е и атлетическия стадион, какъвто си имаме и в Пловдив, макар и да виждаме сега само малка негова част, експонирана на площад Джумаята.
DSC_8236

През следващия вход на крепостта се отправих към центъра на стария град, за да спазя уговорката за срещата при шадравана.
DSC_8302

На връщане решихме да не си правим труда да търсим автобусна спирка, а направо отидохме на стоянката, където ни бе оставило сутринта таксито. Пътят до хотела се вие по северозападното крайбрежие на Родос. В движение успях да хвана залязващото над съседния остров Сими слънце.
DSC_8056

Какво се случи през следващите дни от пребиваването ни на Родос, ще видите в продължението.

Обратно към Пътувания

Вашият коментар